Få 10% rabatt på din första beställning!

5 tips för en säker och härlig bilsemester!

5 tips för en säker och härlig bilsemester!

Lisa från Parently |

I samarbete med vår partner Axkid.

Planerar du att bilsemestra i sommar? Att åka iväg på en härlig roadtrip är på agendan för många i sommar. En fantastisk möjlighet att utforska nya idylliska delar av landet och spendera mer tid med familjen. Här är fem enkla tips för att både du och ditt barn får en säker, trevlig och minnesvärd resa.

1. Kontrollera alltid bilbarnstolens installation

Oavsett hur säker en bilbarnstol är, fungerar den inte som tänkt om den inte är installerad på rätt sätt. Studier visar att många bilbarnstolar är felaktigt installerade vilket kan riskera barnets säkerhet. Kontrollera därför att bilbarnstolen är korrekt placerat i baksätet och om du använder förankringsband att dessa är ordentligt fastsatta. Om banden är lösa, se till att dra åt dem. Använder du Axkids Minikid kan den helt enkelt “vickas” på plats då dessa är självåtdragande.

För ISOfix-säten, se till att antirotationsbågen sitter åt ordentligt i baksätet och att stödbenet är placerat i rätt läge. Många bilbarnstolar har en indikator som visar att stödbenet är korrekt installerat mot bilens golv.

De flesta av Parentlys stolar erbjuds med ISOfix som standard för att förenkla för dig som kanske bara hyr en bil eller använder en bilpool. Kolla in våra ISOfix stolar

2.  Placera ditt barn säkert och bekvämt

Om det blir en lång bilfärd är det viktigt att ditt barn sitter bekvämt och korrekt i bilbarnstolen för optimalt skydd. Kontrollera att nackstödet är i rätt höjd och säkerhetsselen ska vara ordentligt fastspänd över barnets axlar. Se även till att bilbarnstolen är i ett bekvämt men relativt upprätt läge. Även om det kan se skönt ut med en liggande position så är det ur krocksynpunkt det bästa för ditt barn att sitta mer upprätt då krafterna i en krock då sprids på ett bättre sätt, detta gör också att bilbarnstolen tar mindre plats i bilen.

En bra tumregel är att dit barn skall kunna sova i sin stol utan att huvudet trillar ned mot bröstet. På många bilbarnstolar kan du justera sätets lutning. Om ditt baksäte lutar mycket eller är djupt skålat kan en lutningskil hjälpa dig att hitta en bra vinkel på bilbarnstolen.

3. Håll ditt barn svalt

Att åka på bilsemester kan både vara kul och utmanande på samma gång. Vi kan nog alla vara överens om att barn kan bli lätt otåliga av att sitta i bilen för länge under en varm sommardag.

Eftersom mindre barn och spädbarn är mer känsliga för värmeslag är det därför viktigt att barnet håller sig svalt. Solskydd för fönster minskar solinstrålningen i bilen och bromsar uppvärmningen. Detta kan kombineras med solskydd som fästs på bilbarnstolen. De flesta klädslar till bilbarnstolar är tillverkade av nylon eller andra slitstarka material vilka ofta lätt blir varma och inte så sköna att sitta länge i.

Vi rekommenderar därför att använda sommaröverdrag tillverkade av bomull, bambu eller liknande material som hjälper ditt barn att hålla sig sval och bekväm i stolen. Ett sommaröverag skyddar dessutom mot fläckar från glass som brukar vara ett säkert sommartecken i bilen och är enklare att ta av och tvätta än bilbarnstolarnas egna klädsel 😊

Vi erbjuder ett helt kit med solskydd, sparkskydd, spegel och baby-on-board skylt, se här

4. Kladd är en del av resan

Smuts och fläckar är en del av familjelivet. Använd därför ett tjockt och vadderat sparkskydd för att undvika irriterande fläckar och skydda din bilklädseln från slitage och smuts. Många sparkskydd är utrustade med en plastficka för iPads vilket kan vara ett bra tidsfördriv, men se upp så ditt barn inte blir åksjukt.

Förutom sparkskyddet är ett  bra tips att ta med extra handdukar och våtservetter för att snabbt och enkelt torka bort små och stora fläckar. Glöm inte heller ett extra ombyte kläder åt ditt barn, kan vara bra om/när olyckan väl inträffar.

Men glöm inte att alla produkter du hyr av Parently är försäkrade mot slitage, smuts och stöld. Läs mer här.

5. Undvik att ditt barn blir åksjuk

Om ditt barn upplever illamående och yrsel är det viktigt att ditt barn sitter så bekvämt som möjligt. För att minimera risken att ditt barn blir åksjuk, finns det en mängd olika knep. Känslan av att känna sig åksjuk minskar när du justerar bilbarnstolen till ett mer vinklat och avslappnat läge. Det är även värt att tänka på att ditt barn skall kunna se ut och följa omgivningen, här kan det vara värt en tanke på vart i bilen bilbarnstolen sitter.

Att spela eller använda surfplattan kan utlösa åksjukan. Undvik därför att ditt barn tittar ner, istället titta utåt. Sagor och musik brukar vara ett uppskattat tidsfördriv. Det är lättare att ditt barn blir illamående när barnet precis har ätit. Planera därför att äta lite mindre måltider innan ni kör. Frisk luft kan även dämpa illamåendet. Använd även en baksätesspegel för att ha uppsikt över barnet under bilfärden och så att ni kan få kontakt. Men kör du själv, bör barnet ändå inte äta något under färd.

Vi erbjuder ett helt kit med solskydd, sparkskydd, spegel och baby-on-board skylt, se här

Slutligen – Tänk på att små barn inte bör åka längre än ett par timmar i sträck när de sitter i en bilbarnstol, se därför till att planera in kortare pauser längs vägen och ha gott om tålamod. 

Se fram emot en skön sommar och kör försiktigt!

Få tillgång när du behöver - se våra bilbarnstolar och babyskydd.

Mvh
Parently & Axkid


Axkid One: Årets säkerhetsprodukt 2020. Från 149:-/mån

Föregående Nästa