Få 10% rabatt på din första beställning!

Stressfri Föräldralycka: Allt Blivande Föräldrar Behöver Veta

Stressfri Föräldralycka: Allt Blivande Föräldrar Behöver Veta

Lisa från Parently |

Kära blivande föräldrar,

Ert barn är på väg att födas och det finns säkert många frågor och funderingar i ert sinne. God förberedelse är viktig för en positiv förlossningsupplevelse och starten på föräldraskapet. I det här blogginlägget vill jag guida er och visa vad ni behöver förbereda för att göra er förlossning och föräldraledighet efteråt så positiv och bekväm som möjligt.

Förberedelser inför förlossningen

Att förbereda sig för ert barns födelse kräver inte bara fysisk styrka utan även mental styrka. Kurser i förlossningsförberedelse är ett utmärkt sätt att bekanta sig med andningstekniker, avslappningsövningar och själva förlossningsprocessen. Det finns olika kursalternativ, exempelvis för par eller särskilda kurser för kvinnor. Det är viktigt att ni känner er bekväma och kan ställa era frågor och uttrycka era funderingar öppet. Andningstekniker och avslappningsövningar hjälper er att bättre hantera förlossningssmärtor och att förbli lugna och fokuserade under förlossningen. Öva dessa tekniker regelbundet och diskutera med er partner eller stödperson vilket stöd ni önskar under förlossningen.

Dessutom finns det online förberedelsekurser tillgängliga om du föredrar att vara oberoende av en specifik plats, till exempel på babygruppen.se

Välj er förlossningsplats

Ert beslut om var ni ska föda påverkar starkt er förlossningsupplevelse. I Sverige har ni tre huvudalternativ: sjukhus, förlossningscenter och hemförlossning. Varje alternativ har sina för- och nackdelar, så det är viktigt att göra efterforskningar och fatta ett beslut som passar era behov och önskemål. Sjukhus erbjuder bästa medicinska säkerhet och är idealiska när riskfaktorer finns. Förlossningscenter erbjuder en familjär och personlig atmosfär där ni tas om hand av erfarna barnmorskor. När ni föder hemma kan ni föda i er vanliga hemmiljö och även ha en barnmorska med er.

Gör en förlossningsplan

En förlossningsplan är ett användbart verktyg för att dokumentera era önskemål och bekymmer och dela dessa med er förlossningsgrupp. Planen kan inkludera information om smärtlindring, önskade avslappningsmetoder, musik eller belysning. Det är viktigt att vara beredd på förändringar eftersom förlossningen inte alltid går som planerat.

Om du vill göra en förlossningsplan själv, fann vi den här guiden mycket hjälpsam, som också inkluderar en mall.

Förbered er sjukhusväska

Att förbereda er sjukhusväska bör börja runt vecka 34 av graviditeten. Packa i väskan allt ni behöver för er själva, ert barn och er partner. Detta inkluderar bekväma kläder för mamma, babykläder, vårdprodukter, dokument som moderskapspass och sjukförsäkringskort, samt snacks och drycker. För att göra förlossningen och vistelsen på förlossningsplatsen mer bekväm, kan ni även ta med saker som hjälper er att slappna av, såsom en favoritkudde, avslappnande musik eller aromaterapi.

Babyns första utrustning

För att vara hälsosam och redo för förlossningen är det klokt att redan från början tänka på nödvändig första utrustning. Här är några grundläggande saker att köpa:

  • Barnvagn: Tänk på kvalitet, stabilitet och bekväm sittning för er baby. Tänk också på hur mycket utrymme ni har för barnvagnen och hur lätt den är att fälla ihop.
  • Bilstol: Er babys säkerhet i bilen är av yttersta vikt. Se till att ni köper rätt bilstol, rätt storlek och ålder, och fråga om korrekt installation.
  • Extrabädd: En extrabädd ger er baby en säker plats att sova precis bredvid sängen de första månaderna. Det innebär att ni enkelt kan mata och trösta er baby på natten utan att behöva gå upp.
  • Andra viktiga och användbara utrustningar inkluderar babykläder, blöjor, vårdprodukter, amningskuddar och barnvaktssystem.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är god förberedelse nödvändig. Nyckeln till stressfri och positiv föräldraledighet och föräldraskap. Forska om förlossningsplatser, gå på förlossningsförberedelsekurser och skapa en förlossningsplan som tar hänsyn till era önskemål och bekymmer. Packa er sjukhusväska i tid och förbered ert hem för ert barn. Oroa er inte om saker inte går perfekt: det viktigaste är att ni och er baby är friska och lyckliga. Ta tillvara på denna spännande förberedelsetid och se fram emot ankomsten av en ny familjemedlem. I andra artiklar på min blogg hittar ni ännu fler hjälpsamma tips och råd om graviditet, förlossning och föräldraskap.

Föregående Nästa