Lära sig cykla - Tips & Trix

Välj en startcykel, eller låt oss göra jobbet. Du väljer.

Att lärda ditt barn att cykla från tidig ålder är en gåva som alla föräldrar borde ge sina barn. Dels är det betydligt lättare att lära sig att cykla vid tidig ålder än att göra det när man är äldre/vuxen. Dels blir cykeln snabbt en viktig del i barnets vardag när det blir lite äldre, då det ger en frihet att själv ta sig till kompisen, träningen eller skolan. 

Här är några enkla tips för att lära sig cykla:

Välj rätt storlek på cykeln. Det är lätt att börja med en lite för stor cykel med tanken att “hen växer i den snart”. Men det är betydligt svårare att lära sig cykla på en för stor cykel, som också är tyngre.

Börja helst med en springcykel/balanscykel, se Rulla. Då kan barnet snabbt komma igång och tycka att det är roligt samtidigt som balansen tränas upp och vanan att rulla på två hjul.

"Albin var knappt 2 år då han hoppade upp på en Rulla och sen den dagen är det hans Ride:-)", säger Rebecca.

Försök att ta av stödhjulen så fort det går. Stödhjulen är bra att ha eftersom barnet kan lära sig att trampa utan att behöva oroa sig för att ramla.

Men så fort trampandet sitter är det bra att ta av stödhjulen, så att barnet inte vänjer sig vid att något håller den uppe. Stödhjul gör även att barnet lär sig att luta sig “åt fel håll” när det svänger, vilket gör det svårare att cykla utan stödhjul.

Kom ihåg att bromsa.

Det är lätt att man till en början bara fokuserar på balans och att trampa men att kunna bromsa är minst lika viktigt. Använd en bra hjälm. Se till att köpa en hjälm som sitter bra på ditt barn och även om vi är emot slit-och-släng så se till att den inte är för gammal. En hjälm har en livslängd på ca 4-5 år innan den bör bytas ut, av säkerhetsskäl. En skadad hjälm ska kasseras direkt.

Cykla med ditt barn!

Bästa sättet att lära sig något är ju att öva, så se till att låta barnet cykla vid dom tillfällen som ges, även om det bara är en kort tur till sopstationen eller affären för att handla mjölk =)

Men ibland så...

är det skönt att bara packa ner barnet eller låta henne eller honom sitta bakom i en cykelsits. 

Vi erbjuder förutom cyklar
- en rad olika cykel-, löp-, gång-, skid- vagnar från Thule.
- cykelsitsar från Thule
- och inte minst cykelsitsbarnvagnen Påhoj. Perfekt för pendlare!

Att lära sig cykla är en gåva för livet.

Att lära ditt barn att cykla från tidig ålder. Det är gåvan alla föräldrar borde ge sina barn - inte cykeln. Den kan du hyra. 

Här finner du bra råd inför ditt val och cykelutveckling.